We are a full service

DRAADLOZE TECHNIEK
PEER-TO-PEER

Peer-to-peer betekent simpelweg wanneer twee apparaten met elkaar zijn verbonden voor directe communicatie. 

INLEIDING

Peer-to-peer betekent simpelweg wanneer twee apparaten met elkaar zijn verbonden voor directe communicatie. Normaal gesproken kunnen slechts twee apparaten deelnemen aan een peer-to-peer-verbinding.

BLUETOOTH CLASSIC

Bluetooth is een open standaard voor draadloze verbindingen tussen apparaten op korte afstand. Bluetooth is een radioverbinding (in de 2,4GHz-band) voor spraak en data op korte afstand. Het werkt ‘point to multipoint’, hetgeen inhoudt dat een enkele bron meer ‘ontvangers’ kan bedienen. Wanneer twee bluetoothapparaten een verbinding hebben opgebouwd, dan ontstaat een zogenoemd piconet.

Normaal gesproken zal het binnen een straal van 1 tot 10 meter functioneren, maar wanneer het zendvermogen wordt opgevoerd, kan de 100 meter worden gehaald. Een zogenoemde ‘zicht verbinding’ (elkaar kunnen zien) is niet nodig; dankzij de GHz-radioverbinding dringt het bluetoothsignaal ook door vaste materialen (zolang het geen metaal is). Bij een zichtverbinding kunnen er echter grotere afstanden overbrugd worden.

Omdat de radiosignalen kunnen worden opgevangen door alle ontvangers die zich in de buurt van de bluetoothapparaten bevinden, ondersteunt bluetooth in het basis protocol authenticatie en encryptie. Authenticatie vindt plaats middels een geheime sleutel(op beide apparaten). Het protocol staat het wel toe dat het ene apparaat het andere authenticeert. Na authenticatie kan men verbinding te versleutelen (encryptie).

WIFI-DIRECT

Wifi Direct is een directe draadloze verbinding tussen twee (of meerdere) apparaten. Het maakt gebruik van de wifitechnologie, maar laat apparaten toe om rechtstreeks met elkaar te verbinden, zonder tussenkomst van een draadloze (modem)router. Het is vergelijkbaar met bluetooth, maar werkt dankzij wifi op grotere afstanden en is sneller.

Wifi Direct is zeer vergelijkbaar met bluetooth, maar dan werk het met een wifi adapter en is het 50 keer sneller.

Wifi Direct kent een aantal handige toepassingen: je kan bijvoorbeeld foto’s of documenten vanaf een laptop naar een printer sturen, gegevens van de ene smartphone naar de andere overzetten of een video vanaf een tablet naar een tv streamen. Dit zonder eerst verbinding te hoeven maken met een (modem)router (en dus het internet).

WiFi Direct belooft snelheden tot 250 Mbps. Bluetooth 4.0 is langzamer met maximale snelheden tot 25 Mbps. Beide standaarden gerbuiken de 802.11-netwerkstandaard en de genoemde topsnelheden vallen in de praktijk meestal een stuk lager uit.

RADIO FREQUENCY IDENTIFICATION

Radio-frequency identification (identificatie met radiogolven, RFID) is een technologie om van een afstand informatie op te slaan, in en af te lezen van zogenaamde RFID-tags. Deze RFID-tags bevinden zich op of in objecten of levende wezens, bijvoorbeeld in chipkaarten die gebruikmaken van NFC of een RFID-tag voor een huisdier, het zogenaamde chippen.

RFID-tags zijn kleine chips die een identificatie code bevatten en die op afstand kan worden uitgelezen. RFID is de electronische opvolger van de streepjecode oftwel barcode. Het voordeel van RFID is dat er meer informatie kan worden opgeslagen in de chip en vrijwel onzichtbaar kan worden verwerkt in voorwerpen.

RFID-tags bestaan er in uiteenlopende vormen en afmetingen. Daarnaast kunnen ze actief, semi-actief of passief zijn.
Actieve RFID-tags hebben en batterij en kunnen uitgelezen en beschreven worden.
Semi-actieve RFID-tags hebben ook een batterij maar zenden alleen als antwoord op een ontvangen signaal.
Passieve tags hebben geen energiebron maar benutten het electromagenetische vel van een lezer om stroom te induceren.

NEAR-FIELD COMMUNICATION

Near field communication (NFC) is een vorm van RFID. Waar het bij RFID primair om opslag en verzenden van informatie in één richting gaat, communiceert NFC in twee richtingen en kan het ontvangen signalen ook zelf verwerken. NFC wordt onder andere toegepast in mobiele telefoons als betaalmiddel en in ticketsystemen.

NFC lijkt erg op RFID, maar NFC is gelimiteerd tot communicatie binnen ongeveer 10cm en dat is waarom je je telefoon zo dicht bij de contactloze lezer moet plaatsen. De meeste personen zien het minimale bereik van NFC als een enorm beveiligingsvoordeel en het is een van de redenen waarom NFC gezien wordt als een veilig alternatief voor creditcards. De technologie kan echter voor meer dan alleen betalingen gebruikt worden. NFC kan data versturen, zoals video’s, contactinformatie en foto’s tussen twee apparaten met NFC.

In tegenstelling tot Bluetooth hoef je bij NFC niet een apparaat handmatig te koppelen of te zoeken naar een apparaat om data te versturen. Met NFC wordt automatisch een verbinding gestart wanneer een ander NFC apparaat binnen die eerdergenoemde 10cm komt. Zodra ze binnen het bereik van elkaar zijn, communiceren ze direct met elkaar en wordt de gebruiker op de hoogte gesteld.

Welke technieken zijn er?

PEER-TO-PEER
technologie

Bluetooth Classic / WIFI DIRECT en Near Field Communication (NFC)

low power &
short range

Bluetooth Low-Energy (LTE) / ZigBee / Z-WAVE / 6LoWPAN

Barcode printers

Printers en de verschillen en waar moet je op letten bij de aanschaf

Barcode scanners

Scanners en de verschillen en waar moet je op letten bij de aanschaf

Rfid & Nfc

Wat is Rfid en NFC en hoe werken de tags en welke tags zijn er

Heb je vragen?

Heb je vragen over barcodes, rfid of onze oplossingen...neem contact op.