We are a full service

DRAADLOZE TECHNIEK
LOW-POWER &
LONG-DISTANCE

Lange afstands communictie met weinig data

INLEIDING

Als je, zoals veel IoT-producten, lange-afstandscommunicatie met weinig data nodig hebt, dan zijn de technologiekeuzes niet zo duidelijk als voor andere applicaties. Dit type netwerk wordt gewoonlijk LPWAN of Low-Power Wide Area Network genoemd.

Als uw product bijvoorbeeld weersgegevens verzamelt op afgelegen locaties en die gegevens automatisch uploadt naar de cloud, dan is waarschijnlijk een LPWAN-technologie nodig. Zoals ik al heb opgemerkt, zijn GSM- of LTE-cellulaire technologieën niet geschikt voor toepassingen met een lage datasnelheid.

Er zijn andere draadloze technologieën beschikbaar die goede oplossingen bieden voor dit probleem, waaronder LoRa, NB-IOT en LTE-M. Helaas zijn geen van deze algemeen ondersteunde wereldwijde standaarden. Dit maakt de implementatie voor veel producten uitdagend of onmogelijk, afhankelijk van waar ze worden verkocht.

LORA / LORAWAN

LoRa (afkorting van Long-Range) maakt communicatie over een zeer groot bereik mogelijk van meer dan 6 km in sommige gebieden, terwijl het weinig stroom verbruikt. LoRa gebruikt verschillende frequentiebanden, afhankelijk van het werkgebied. LoRa verwijst naar de onderliggende technologie en kan direct worden gebruikt voor peer-to-peer-communicatie.

Als je op zoek bent naar een peer-to-peer-oplossing met een laag vermogen en een lange afstand, dan is LoRa een uitstekende keuze. 

Als je wilt dat uw product verbinding maakt met een bestaand LoRaWAN-netwerk, dan is een duurdere LoRaWAN-module vereist met de meegeleverde netwerklaag.

Hoewel LoRa is ontworpen om over een enorm bereik te werken, is het geen mobiele technologie die verbinding kan maken met mobiele netwerken.

Als je product bijvoorbeeld toegang op lange afstand tot de cloud vereist, moet je ook een LoRa-gateway-apparaat leveren voor verbinding met internet. Het gateway-apparaat maakt verbinding met internet en communiceert met alle externe LoRa-apparaten.

6LOWPAN

In tegenstelling tot LoRa / LoRaWAN is NB-IOT een cellulaire technologie. Dit betekent dat het complexer en duurder is om te implementeren en meer stroom verbruikt. Maar het biedt mobiele verbindingen van hogere kwaliteit en directe toegang tot internet.

NB-IOT is alleen bedoeld voor het verzenden van zeer kleine hoeveelheden gegevens. NB-IOT wordt momenteel alleen in Europa getest. Maar naar verwachting zal het ergens in 2019 beschikbaar zijn in de Verenigde Staten.

Deze technologie is waarschijnlijk niet logisch om nu in uw product te implementeren, maar zal de komende jaren praktischer worden.

LTE-M

Als je product mobiele toegang op lange afstand nodig heeft met hogere gegevenssnelheden dan wordt ondersteund door LoRa of NB-IOT, dan is LTE-M wellicht uw beste keuze.

LTE-M is een afkorting van LTE (Long Term Evolution) Cat-M1. Deze technologie is voor Internet of Things-apparaten die rechtstreeks verbinding moeten maken met een mobiel 4G-netwerk. 

LTE word ondersteund door alle grote fabrikanten van mobiele apparatuur, chipsets en modules, zullen LTE-M-netwerken naast mobiele 2G-, 3G- en 4G-netwerken bestaan en profiteren van alle beveiligings- en privacyfuncties van mobiele netwerken, zoals ondersteuning voor vertrouwelijkheid van gebruikersidentiteit, authenticatie van entiteiten, vertrouwelijkheid, gegevensintegriteit en identificatie van mobiele apparatuur. 

LTE-M verschilt op een paar cruciale manieren van standaard LTE. Ten eerste is het goedkoper te implementeren door de beperktere bandbreedte kunnen eenvoudiger chips kunnen worden gebruikt. Ten tweede is het geoptimaliseerd voor een lager stroomverbruik, zodat kleine batterijen niet snel leeg raken. Ten slotte zijn de mobiele servicekosten aanzienlijk lager omdat u niet in de buurt komt van de bandbreedte die vereist is voor standaard LTE.

Welke technieken zijn er?

PEER-TO-PEER
technologie

Bluetooth Classic / WIFI DIRECT en Near Field Communication (NFC)

low power &
short range

Bluetooth Low-Energy (LTE) / ZigBee / Z-WAVE / 6LoWPAN

Barcode printers

Printers en de verschillen en waar moet je op letten bij de aanschaf

Barcode scanners

Scanners en de verschillen en waar moet je op letten bij de aanschaf

Rfid & Nfc

Wat is Rfid en NFC en hoe werken de tags en welke tags zijn er

Heb je vragen?

Heb je vragen over barcodes, rfid of onze oplossingen...neem contact op.