We are a full service

DRAADLOZE TECHNIEK
LOCAL AREA NETWORK

WiFi, misschien zelfs meer dan Bluetooth, vereist waarschijnlijk weinig introductie.

Maatwerk software, Verhuur, Laptop, Barcode, scanner, Draadloos Techniek Peer-to-peer Low-power & short range Local area network Long distance Cellular Low-power & long range Bluetooth Zigbee Z-Wave LTE Wifi NFC Lora Gsm GPRS, Peer-to-peer Directe communicatie Bluetooth Wifi-direct RFID NFC

INLEIDING

WiFi, misschien zelfs meer dan Bluetooth, vereist waarschijnlijk weinig introductie. Als uw product toegang tot internet nodig heeft en altijd in de buurt van een wifi-toegangspunt zal worden gebruikt, dan is wifi het antwoord. WiFi staat bekend als een Local Area Network (LAN) -technologie vanwege het matige dekkingsgebied.

WIFI

WiFi is een technologie die het mogelijk maakt om apparaten met elkaar te verbinden via een draadloos netwerk. In plaats van een kabel, maakt wifi gebruik van radiogolven om met hoge snelheden gegevens te kunnen ontvangen en versturen.

Wi-Fi is een manier waarop apparaten toegang tot het internet kunnen krijgen. Maar waar komt het woord vandaan? Dankzij een draadloos thuisnetwerk kan je steeds meer verschillende apparaten onderling verbinden. Naast tablets, laptops en smartphones, kunnen bijvoorbeeld ook camera’s, printers, en zelfs wasmachines op jouw wifi-netwerk worden aangesloten.

Met de allereerste versie van wifi kon een acces point maar 11 megabit per seconde versturen. Ter vergelijking, de nieuwere versie van wifi kan maar liefst 1,3 gigabit per seconde aan. Wil je de nieuwste standaard gebruiken, stap dan over naar Wifi 6. Sinds 2019 wordt Wifi 6 gebruikt onder de technische naam; 802.11 ax. Hiermee kan je nog sneller draadloos internetten, met snelheden tot wel 9.6 Gbps.

VERSLEUTELEN

Een belangrijk aandachtspunt bij wifinetwerken is de beveiliging van de door de ether verzonden informatie. Een wifiverbinding kan door middel van verschillende technieken worden versleuteld. De twee prominente standaarden zijn WEP en WPA.

  • De WPA-standaard is in juni 2004 gestandaardiseerd als IEEE 802.11i, en WPA2, een verbetering op WPA, is sinds 2006 wijd in gebruik en vereist voor apparatuur met Wi-Fi-certificatie.
  • WEP-beveiliging blijkt in de praktijk makkelijk te kraken; WPA of WPA2 worden daarom aanbevolen. WPA is slechts met zeer veel moeite te kraken, en WPA2 niet of nauwelijks. In oktober 2017 werd echter bekend dat wifinetwerken wereldwijd kwetsbaar zijn door meerdere beveiligingslekken in de WPA2-beveiliging.

WIFI PROTECTED SETUP (WPS)

WPS is bedacht om de draadloze verbinding te kunnen configureren zonder ingewikkelde wachtwoorden (WEP key of WPA keys) te hoeven intypen. Het kan op twee manieren: Push Button en WPS Personal Identification Number (PIN).

  • Push Button-methode moet er binnen circa 1 minuut een speciale WPS-knop op de draadloze router en op het verbindende apparaat ingedrukt worden. Beide apparaten wisselen vervolgens automatisch de sleutel uit en de verbinding komt dan tot stand. De meeste apparaten, waaronder wireless USB dongles ondersteunen push-button-setup. Sommige laptops, iOS-apparaten en andere apparaten ondersteunen Push Button niet omdat de functie ontbreekt.
  • Personal Identification Number (PIN). De router heeft een achtcijferige pincode die u nodig hebtom op uw apparaten in te voeren om verbinding te maken. In plaats van de volledige achtcijferige pincode in één keer te controleren, controleert de router de eerste vier cijfers afzonderlijk van de laatste vier cijfers.

VERSTORINGEN

De gebruikte licentievrijbanden van 2,4 GHz en 5 GHz worden gedeeld door verschillende gebruikers. De 2,4GHz-band is dezelfde band waarin ook magnetrons (voor verhitten van onder meer voedsel) werken, maar vele draadloze toepassingen maken gebruik van dezelfde band, zoals draadloze muizen en toetsenbordenvideo-overdracht (beveiligingscamera‘s en tweede televisie-aansluitingen), draadloze deurbellen, garagedeuropenershoofdtelefoons en veel andere apparatuur.

Bij ingebruikname van deze apparatuur wordt aangeraden om de verschillende kanalen binnen de 2,4GHz-band te bekijken en het kanaal met de minste storing te kiezen. De 5GHz-band kent (2009) minder concurrerende gebruikers, maar doordat het gebruik van deze band naar verwachting zal toenemen zal de onderlinge verstoring ook groter worden.

De effecten die de gebruiker kan merken zijn: wegvallende dataverbindingen, beeldverstoring, niet-functionerende draadloze bediening. Het betreft hier onderliggende verstoring in dezelfde frequentieband die gebruikt mag worden en wordt daarom niet gezien als een schending van de EMC-normen, die de onderlinge storing met andersoortige apparatuur beschrijft.

Welke technieken zijn er?

PEER-TO-PEER
technologie

Bluetooth Classic / WIFI DIRECT en Near Field Communication (NFC)

low power &
short range

Bluetooth Low-Energy (LTE) / ZigBee / Z-WAVE / 6LoWPAN

Barcode printers

Printers en de verschillen en waar moet je op letten bij de aanschaf

Barcode scanners

Scanners en de verschillen en waar moet je op letten bij de aanschaf

Rfid & Nfc

Wat is Rfid en NFC en hoe werken de tags en welke tags zijn er

Heb je vragen?

Heb je vragen over barcodes, rfid of onze oplossingen...neem contact op.