BARCODE
SCANNERS

 

Welke type barcode scanners zijn er en wat zijn de verschillen.

BARCODE SCANNERS

In hoofdlijn  zijn er twee type barcodes, namelijk linear (1D), ook wel de streepjescode. Het andere type is de 2D barocde, herkenbaar aan de vierkante blokjes. Dit betekent dat je dus of een 1D of een 2D barcode wilt gaan scannen. Je kunt er dan ook voor kiezen om een barcode scanner aan te schaffen die alleen 1D kan scannen of eentje die zowel 1D als 2D barcodes kan scannen

One size does not fit all. Een standaard type barcode scanner aanraden die altijd past is onmogelijk. Het hangt helemaal af van wat je ermee wil gaan doen. Standaard handscanners die je aansluit op een computer/laptop of wil je een handheld scanner. Houd rekening met onderstaande punten.

Laser of imager

Deze afweging heeft te maken met de vorm code die je gaat scannen: 1D en/of 2D. Een laserscanner kan alleen 1D codes lezen. Vaak moet de scanner ook nauwkeurig op de code gericht worden.

Een imager kan zowel 1D als 2D codes lezen vanuit iedere hoek. Bovendien niet alleen van papier, maar ook van een scherm. Een imager is wat duurder, maar het prijsverschil met laserscanners wordt steeds kleiner. Wil je zeker zijn dat je moeiteloos alle vormen barcodes kunt scannen, dan biedt een imager meer zekerheid.

   Bedraad of draadloos

   Een bedrade scanner is met een kabel aangesloten op een computer. Dit zie je veel bij winkelkassa’s. Een draadloze scanner is via Bluetooth en/of WiFi verbonden met internet. Sommige scanners hebben zelfs ruimte voor een SIM-kaart, maar meestal is dit niet nodig.

   In het magazijn is een barcode scanner zonder kabel makkelijker, omdat je meer bewegingsvrijheid hebt. Om te zorgen dat je ook in een groot magazijn overal goed contact kunt maken, plaats je op meerdere plekken een WiFi punt.

   Aandachtspunten bij de aanschaf van een scanner

   01

   TOEPASSING

   De eerste vraag die je moet stellen is: wat wil je scannen? Een simpele vraag die in de praktijk toch nog met enige regelmaat niet voldoende wordt gesteld. Je moet niet alleen duidelijk hebben wat je wilt scannen, maar ook in welke omgeving. De zoektocht naar de juiste scanner begint daarom met de vraag wat het huidige knelpunt is.

   02

   EXTREME TEMPERATUREN

   De toepassing in een winkelomgeving of in een magazijn vraagt om andere keuzes. Handscanners in magazijnen dienen robuust te zijn. Met andere woorden: ze moeten tegen een stootje kunnen. Dat vraagt om een specifieke oplossing. Het gebruik in een vrieshuis of juist in een omgeving met hoge temperaturen, vraagt om een specifieke oplossing

   03

   WELKE BARCODE WIL JE SCANNEN?

   Wil je 1D of 2D barcodes scannen. Het antwoord bepaalt de keuze van de scanner. 1D  is de barcode die wij allemaal kennen van onder andere de supermarkt, de barcode met de verticale zwarte strepen, ook wel lineaire en 1D barcode genoemd. Lineaire codes zijn minder geschikt voor distributiecentra, want als ze een klein beetje beschadigd zijn, zijn ze al onleesbaar. De lineaire code kan met een 1D of 1D+2D scanner gelezen worden. Daarnaast is de 1D scanner vaak minder technisch, en goedkoper dan 2D scanners.

   04

   WELK TYPE BARCODE SCANNER?

   Feitelijk zijn er twee smaken: een laserscanner of een Imager. Mijn advies zou zijn: “Ga altijd voor een imager.” Het prijsverschil tussen de twee varianten is minimaal tegenwoordig en je bent flexibeler. Je kunt immers met een imager zowel 1D als 2D codes scannen.

   Vervolgens rijst de vraag welke imager?  Imagers heb je in twee varianten: lineair imager en een area imager. Lineair imager lijkt op de oude CCD scanners waarmee je de barcode aantikte om te lezen. Lineair wordt veelal voor 1D codes gebruikt. Daarnaast kun je met deze variant codes van een monitor aflezen. Met een laserscanner kan dat niet.

   05

   OP WELKE AFSTAND GA JE SCANNEN?

   Essentieel voor de keuze is de afstand die de scanner moet overbruggen tot de code. Qua afstand zijn er vier opties:

   • HD scanner (max 40 cm) ,
   • standaard range (tot 70 cm),
   • external range (tot 1,5 meter, maar varieert per fabrikant)
   • long range of auto range (tot 16 meter)

   Als je niet meer dan 1 meter afstand hoeft te scannen kun je het beste kiezen voor ‘standaard range’. Dit vanwege de snelheid en precisie.

   06

   VRAAG JE MEDEWERKER ZELF…ZIJ WERKEN ER MEE

   Voor de orderverzamelaar – die er dag in dag uit mee moet werken – is het bedieningsgemak van de scanner zeker het belangrijkste aspect van dit gereedschap. Ook het gewicht en het draaggemak spelen daarbij een rol. Let ook op de batterijduur. De échte experts en testers vind je eigenlijk in de dagelijkse praktijk op de werkvloer van het magazijn. Vraag daarom eens naar hun mening, welke scanner goed bevalt.

   07

   PROBEER VOORUIT TE KIJKEN

   De juiste keuze is niet enkel een keuze voor vandaag of morgen. Sta stil bij de toekomst…wat wil je mogelijk nog meer gaan scannen. Is het antwoord alleen 1D barcodes, dan kun je goed af zijn met een laserscanner. Wil je bijvoorbeeld ook SSCC barcodes (Serial Shipping Container Codes) willen scannen dan ga je voor een imager.

   Uitleg over  GTIN, GS1, EAN en natuurlijk de 1D/2D (o.a. QR-code)

   QR-code

   Hoe werkt een QR-CODE en welke toepassingen zijn er?

   RFID en NFC

   Wat is Rfid en NFC en hoe werken de tags en welke tags zijn er

   Barcode printers

   Uitleg over  GTIN, GS1, EAN en natuurlijk de 1D/2D (o.a. QR-code)

   Barcode scanners

   Hoe werkt een QR-CODE en welke toepassingen zijn er?

   Heb je vragen?

   Wat is Rfid en NFC en hoe werken de tags en welke tags zijn er

   Meer weten?

   Wil je meer weten over onze oplossingen, diensten of heb je vragen, neem dan gerust contact met ons op.