We are a full service

BARCODE
SCANNERS

Welke type barcode scanners zijn
er en wat zijn de verschillen.

Maatwerk software, Verhuur, Laptop, Barcode, scanner, Draadloos Techniek Peer-to-peer Low-power & short range Local area network Long distance Cellular Low-power & long range Bluetooth Zigbee Z-Wave LTE Wifi NFC Lora Gsm GPRS, Peer-to-peer Directe communicatie Bluetooth Wifi-direct RFID NFC

INLEIDING

In hoofdlijn  zijn er twee type barcodes, namelijk linear of 1D genoemd, ook wel de streepjescode. Het andere type is de 2D barocde, herkenbaar aan de vierkante blokjes. Dit betekent dat je dus of een 1D of een 2D barcode wilt gaan scannen. Je kunt er dan ook voor kiezen om een barcode scanner aan te schaffen die alleen 1D kan scannen of eentje die zowel 1D als 2D barcodes kan scannen

Net als bij een auto heb je ook bij barcode scanners verschillende types en modellen met ieder zijn eigen toepassing.

One size does not fit all. Een standaard type barcode scanner aanraden die altijd past is onmogelijk. Het hangt helemaal af van wat je ermee wil gaan doen. Standaard handscanners die je aansluit op een computer/laptop of wil je een handheld scanner. Deze laatste zijn eigenlijk volledige computers op handformaat (PDA’s). Dus: eerst nadenken over wat je nodig hebt en dan pas kopen. Houd rekening met onderstaande punten.

Laser / imager

Deze afweging heeft te maken met de vorm code die je gaat scannen: 1D en/of 2D. Een laserscanner kan alleen 1D codes lezen. Vaak moet de scanner ook nauwkeurig op de code gericht worden.

Een imager kan zowel 1D als 2D codes lezen vanuit iedere hoek. Bovendien niet alleen van papier, maar ook van een scherm. Een imager is wat duurder, maar het prijsverschil met laserscanners wordt steeds kleiner. Wil je zeker zijn dat je moeiteloos alle vormen barcodes kunt scannen, dan biedt een imager meer zekerheid.

Bedraad / draadloos

Een bedrade scanner is met een kabel aangesloten op een computer. Dit zie je veel bij winkelkassa’s. Een draadloze scanner is via Bluetooth en/of WiFi verbonden met internet. Sommige scanners hebben zelfs ruimte voor een SIM-kaart, maar meestal is dit niet nodig. In het magazijn is een barcode scanner zonder kabel makkelijker, omdat je meer bewegingsvrijheid hebt. Om te zorgen dat je ook in een groot magazijn overal goed contact kunt maken, plaats je op meerdere plekken een WiFi punt.

AANDACHTSPUNTEN BIJ DE AANSCHAF VAN EEN SCANNER

01

TOEPASSING

De eerste vraag die je moet stellen is: wat wil je scannen? Een simpele vraag die in de praktijk toch nog met enige regelmaat niet voldoende wordt gesteld. Je moet niet alleen duidelijk hebben wat je wilt scannen, maar ook in welke omgeving. De zoektocht naar de juiste scanner begint daarom met de vraag wat het huidige knelpunt is.

02

EXTREME TEMPERATUREN

De toepassing in een winkelomgeving of in een magazijn vraagt om andere keuzes. Handscanners in magazijnen dienen robuust te zijn. Met andere woorden: ze moeten tegen een stootje kunnen. Dat vraagt om een specifieke oplossing.
Het gebruik in een vrieshuis of juist in een omgeving met hoge temperaturen, vraagt om een specifieke oplossing

03

WELKE BARCODE WIL JE SCANNEN

Wil je 1D of 2D barcodes scannen. Het antwoord bepaalt de keuze van de scanner. 1D  is de barcode die wij allemaal kennen van onder andere de supermarkt, de barcode met de verticale zwarte strepen, ook wel lineaire en 1D barcode genoemd. Lineaire codes zijn minder geschikt voor distributiecentra, want als ze een klein beetje beschadigd zijn, zijn ze al onleesbaar. De lineaire code kan met een 1D of 1D+2D scanner gelezen worden. Daarnaast is de 1D scanner vaak minder technisch, en goedkoper dan 2D scanners.

04

WELK TYPE BARCODE SCANNER

Feitelijk zijn er twee smaken: een laserscanner of een Imager. Mijn advies zou zijn: “Ga altijd voor een imager.” Het prijsverschil tussen de twee varianten is minimaal tegenwoordig en je bent flexibeler. Je kunt immers met een imager zowel 1D als 2D codes scannen.

Vervolgens rijst de vraag welke imager?  Imagers heb je in twee varianten: lineair imager en een area imager. Lineair imager lijkt op de oude CCD scanners waarmee je de barcode aantikte om te lezen. Lineair wordt veelal voor 1D codes gebruikt. Daarnaast kun je met deze variant codes van een monitor aflezen. Met een laserscanner kan dat niet.

05

OP WELKE AFSTAND GA JE SCANNEN

Essentieel voor de keuze is de afstand die de scanner moet overbruggen tot de code. Qua afstand zijn er vier opties:

  • HD scanner (max 40 cm) ,
  • standaard range (tot 70 cm),
  • external range (tot 1,5 meter, maar varieert per fabrikant)
  • long range of auto range (tot 16 meter)

Als je niet meer dan 1 meter afstand hoeft te scannen kun je het beste kiezen voor ‘standaard range’. Dit vanwege de snelheid en precisie.

06

VRAAG JE MEDEWERKERS…ZIJ WERKEN ER MEE

Voor de orderverzamelaar – die er dag in dag uit mee moet werken – is het bedieningsgemak van de scanner zeker het belangrijkste aspect van dit gereedschap. Ook het gewicht en het draaggemak spelen daarbij een rol. Let ook op de batterijduur. De échte experts en testers vind je eigenlijk in de dagelijkse praktijk op de werkvloer van het magazijn. Vraag daarom eens naar hun mening, welke scanner goed bevalt.

07

PROBEER VOORUIT TE KIJKEN

De juiste keuze is niet enkel een keuze voor vandaag of morgen. Sta stil bij de toekomst…wat wil je mogelijk nog meer gaan scannen. Is het antwoord alleen 1D barcodes, dan kun je goed af zijn met een laserscanner. Wil je bijvoorbeeld ook SSCC barcodes (Serial Shipping Container Codes) willen scannen dan ga je voor een imager.

Alles over barcode printers

Barcode algemeen

Uitleg voer GTIN/GS1/EAN barcode en natuurlijk 1D en 2D

QR-code

Hoe werkt een QR-CODE en welke toepassingen zijn er?

Barcode printers

Printers en de verschillen en waar moet je op letten bij de aanschaf

Barcode scanners

Scanners en de verschillen en waar moet je op letten bij de aanschaf

Rfid & Nfc

Wat is Rfid en NFC en hoe werken de tags en welke tags zijn er

Heb je vragen?

Heb je vragen over barcodes, rfid of onze oplossingen...neem contact op.