BARCODE
PRINTERS

 

Welke type barcode printers zijn er en wat zijn de verschillen.

BARCODE PRINTERS

Wanneer je barcodes wilt gebruiken zul je ze vaak ook uit moeten printen op labels. Dit kan vaak vanuit bijvoorbeeld een voorraad systeem. Uiteraard kun je barcodes voor verschillende toepassingen gebruiken.

Voor het printen van labels heb je speciale printers nodig omdat de labels vaak op rol zitten. Hierdoor kun je iedere keer één label printen wat op een laserprinter lastiger zal gaan. Label printer zijn meestal thermische printers. Er bestaan 2 soorten printers namelijk thermisch transfer en direct thermisch

Thermal transfer

Bij een thermisch transfer (thermal transfer) printer word er gebruik gemaakt van een “inktlint” om een label te bedrukken. Dit zijn dus ook labels zonder een reactionele topcoating.

Als u een lint (ribbon) gebruikt bij het printen, dan loopt het lint mee tussen het etiket en de printkop. De printkop verwarmt eigenlijk net als bij het thermisch direct printen het gedeelte van de lint dat u wilt printen en de verwarmde delen van het lint blijven vervolgens achter op het label. Denkt u bijvoorbeeld aan carbonpapier om overtrekken te maken van gewone tekeningen.

Het voordeel van deze printmethode is dat uw etiketten vele malen langer leesbaar en duidelijk blijven dan wanneer een etiketten thermisch direct geprint word. Toepassingen waaraan valt te denken zijn bijvoorbeeld schaplabeling, productidentificatie en registratie, etc. Een ander voordeel is dat door het gebruik van het juiste lint de printkop van uw printer langer mee gaat dan bij de thermisch direct printmethode.

Daarnaast kunt u bij de selectie van het lint ook rekening houden met bijvoorbeeld extreme toepassingsomstandigheden. Er zijn speciale linten die de opdruk beter bestand maken tegen krassen, weersomstandigheden, bijtende stoffen. Hiervoor zijn verschillende kwaliteiten inktlinten voor inzetbaar.

   Direct thermisch

   Het direct thermisch printen van etiketten is een eenvoudige oplossing voor etiketten waarbij een korte levensduur benodigd is. Hierbij kunt u bijvoorbeeld denken aan verzendetiketten.

   Bij direct thermisch printen ontstaat de bedrukking door middel van verwarming van de printkop op gedeeltes die u bedrukt wilt hebben op uw etiket. Direct thermische etiketten hebben een toplaag die reageert op verwarming van de printkop van de printer. Wanneer u met uw nagel over het etiket heen krast of op gepaste afstand een aansteker onder het etiket houdt ontstaat er een duidelijke verkleuring. Hier kunt u dus aan zien dat het een thermisch etiket is.

   Voordeel van deze printmethode is dat u geen lint nodig heeft om te printen. Een nadeel van deze printmethode is bijvoorbeeld dat bij veel gebruik de printkop van de printer sneller slijt door direct contact met het te bedrukken papier. Zeker als u goedkope media gebruikt kunt u dit zien als heel fijn schuurpapier wat constant langs de printkop gaat. Daarnaast verkleurt deze media relatief snel en kan daardoor onleesbaar worden voor zowel het oog als eventueel een scanner die de barcode probeert te lezen.

   Voor duurzamere toepassingen is het dus niet aan te raden om thermische etiketten te gaan gebruiken. Deze techniek is alleen geschikt voor papieren etiketten. Polyester of geplastificeerde etiketten zijn alleen te bedrukken i.c.m. een inktlint.

   Aandachtspunten bij de aanschaf van een scanner

   01

   TOEPASSING

   De eerste vraag die je moet stellen is: wat wil je printen? Een simpele vraag die in de praktijk toch nog met enige regelmaat niet voldoende wordt gesteld. Je moet niet alleen duidelijk hebben wat je wilt printen, de aantallen, voor welke toepassing (kort of langdurig leesbaar) en voor welke omgeving (magazijn, fabriek, kantoor enzovoorts.)

   02

   DE OMGEVING

   De toepassing in een winkelomgeving of in een magazijn vraagt om andere keuzes. Voor een winkelomgeving kun je een bonprinter gebruiken voor je kassa of een eenvoudige labelprinter voor kleine aantallen (verzend)labels. Voor een magazijn of een industriële omgeving wil je een robuuste printer hebben. Daarom hebben de meeste printer leveranciers zowel desktop modellen als industriële printers.

   03

   LEVENSDUUR, KWALITEIT & LEESBAARHEID

   Print je labels met een korte levensduur zoals verzend labels dan heb je een ander type printer nodig dan wanneer je labels print voor productidentificaties, voor op dossiers, ziekenhuis toepassingen oftewel labels met een langere levensduur. Direct thermische printers worden vaak gebruikt voor labels met een korte levensduur en thermisch transfer voor langere levensduur, betere leesbaarheid en houdbaarheid.

   04

   HOEVEEL LABELS MOET JE PRINTEN?

   Print je dagelijks maar een beperkt aantal verzend labels dan kun je vaak al vooruit met een eenvoudige direct thermische desktop printer. Wanneer het printen van de labels wat langer duurt is niet zo erg. Voor een magazijn/voorraad systeem worden vaak veel labels in batch geprint of moeten labels snel geprint kunnen worden. Dat in combinatie met een langere levensduur en kwaliteit vereist een andere type printer.

   05

   TOEPASSING LABEL

   Kijk goed naar de toepassing van het label. Niet ieder label is geschikt voor een toepassing. Hoeft een label maar kort gebruikt te worden dan krijg je een ander type label als bijvoorbeeld voor duurzame toepassingen. Industriele labels kunnen overweg met roestigen ondergronden, oliën en chemicaliën.

   Duurzame labels hebben een langere levensduur maar moeten sluitvast, kras, weer en UV-bestendig zijn of hittebestendig en zelds chemisch resistent zijn.

   06

   TYPE LABEL

   Niet iedere printer ondersteund het printen van brede labels. De afmeting van het te printen label bepaald mede welke type printer je nodig hebt. Niet iedere printer is geschikt om bijvoorbeeld labels te printen van 15 cm breed. Vergeet niet dat u voor een direct thermische printer een ander type label nodig heeft dan voor een thermische transfer printer.

   Bij een direct thermische printer ontstaat de bedrukking door middel van het verwarmen van de printkop. Dit vereist labels met een toplaag die reageert op warmte.

   Een thermische transfer printer maakt gebruik van een ‘inktlint’ om de afdruk over te brengen. Ook het ‘inktlint’ is er in verschillende soorten/kwaliteiten te krijgen.

   Uitleg over  GTIN, GS1, EAN en natuurlijk de 1D/2D (o.a. QR-code)

   QR-code

   Hoe werkt een QR-CODE en welke toepassingen zijn er?

   RFID en NFC

   Wat is Rfid en NFC en hoe werken de tags en welke tags zijn er

   Barcode printers

   Uitleg over  GTIN, GS1, EAN en natuurlijk de 1D/2D (o.a. QR-code)

   Barcode scanners

   Hoe werkt een QR-CODE en welke toepassingen zijn er?

   Heb je vragen?

   Wat is Rfid en NFC en hoe werken de tags en welke tags zijn er

   Meer weten?

   Wil je meer weten over onze oplossingen, diensten of heb je vragen, neem dan gerust contact met ons op.