BARCODES wat
zijn dat eigenlijk?

Een uitleg over de barcodes, de verschillen, de QR-code en natuurlijk barcode printers en scanners

Barcodes…wat zijn het?

Streepjescode of barcode is een opeenvolging van lijnen die een code representeert die door een scanner gelezen kan worden. Afhankelijk van het coderingssysteem kan deze code uitsluitend uit cijfers bestaan, of uit een combinatie van cijfers, letters en leestekens. De dikte van de lijnen correspondeert met getallen, zodat de barcode in zijn geheel een cijferreeks vormt.

Streepjescodes worden voor verschillende toepassingen gebruikt en voor veel toepassingen is een aparte codeermethode in gebruik. Op veel plaatsen waar met een groot aantal producten of mensen wordt gewerkt, doen de reeksen streepjes, al dan niet vergezeld van cijfers, hun intrede.

GTIN / GS1

In hoofdlijn zijn er MPN-code, GTIN-codes en GS1-barcodes. GTIN kun je zien als een wereldwijde standaard voor productnummering en is ontwikkeld door GS1GTIN staat voor Global Trade Indentification Number.

GS1 en EAN codes vallen allemaal onder GTIN. Onder de GTIN-codes vallen de
volgende type barcodes :

 • Europa: EAN (8 of 13 cijferige barcode)
 • Japan: JAN (8 of 13 cijferige barcode)
 • Noord-Amerika: UPC (12 cijferige barcode)
 • Boeken: ISBN (13 cijferige barcode)
 • Multipacks: IFT-14 (14 cijferige barcode)

1D/2D barcodes

EAN staat voor Europees Artikel Nummer, is de cijferreeks die u onder de streepjescode op een product vindt. Doordat ieder product zo’n unieke EAN heeft, kunnen artikelen gemakkelijk van elkaar worden onderscheiden, het zorgt voor een unieke identificatie. EAN codes zijn uniek en worden maar éen keer uitgegeven.

Geïmporteerde goederen of zelfgemaakte meubelstukken hebben vaak geen EAN en kunt u om deze reden alleen op uw eigen website aanbieden. EAN codes voer je tijdens het opmaken van de product content op de desbetreffende verkoopplatform. De codes worden geaccepteerd en je product is binnen enkele ogenblikken online en te koop. 

Verschil tussen GS1 en EAN barcodes

Het verschil tussen GS1-codes en EAND codes zetten we even op een rijtje:

 • EAN is ook beschikbaar in de GTIN-13, GTIN-12 en GTIN-8 formats.
 • GS1 codes worden gehuurd en op jaarlijks basis betaald, waar EAN codes gekocht worden.
 • Naast huur en lidmaatschap betaal je een jaarlijkse vergoeding op basis van je omzet. Deze moeten door de accountant worden bewezen.
 • GS1-codes kunnen met bedrijfsgegevens, productgegevens en dergelijke informatie in een centrale databank worden geregistreerd.
 • Leden kunnen deze informatie vervolgens inladen in bijv. een kassasysteem (POS). Dit maakt GS1 vooral interessant voor groothandelaren.

Verder zijn er nog wat technische, minder interessante verschillen. GS1 biedt vooral voordelen voor groothandelaren en is voor de doorsnee bedrijven, mede door de terugkerende kosten, geen interessante optie. Je kunt om verschillende redenen gebruik maken van EAN codes. Je hebt die nodig als je online gaat handelen, bijvoorbeeld op de volgende manieren:

 • Producten verkopen via Bol.com
 • Producten verkopen via Amazon
 • Producten verkopen via Google Shopping
 • Online zelfgemaakte producten verkopen
 • Online geïmporteerde goederen verkopen

Onze codes zijn geschikt voor online verkoop. Het zijn officiële codes, geaccepteerd door alle grote platforms waar u gebruik van kunt maken voor de verkoop.

MPN codes

Het verschil tussen GS1-codes en EAN codes zetten we even op een rijtje:

 • MPN staat voor Manufacturer Part Code. De MPN-code is een code waarmee zowel gebruikers als fabrikanten een bepaald onderdeel kunnen herkennen. Vaak gaat dit over onderdelen die speciaal zijn ontworpen voor een bepaald design. Denk bijvoorbeeld aan auto-onderdelen, schroeven of machine onderdelen. Fabrikanten kunnen in principe aan hetzelfde onderdeel met dezelfde functies een eigen MPN-code geven en deze laten registeren.
 • De MPN-codes worden onder andere gebruikt in Google Shopping en Amazon. Zo houden zij het assortiment gestroomlijnd en wordt voorkomen dat dezelfde producten meerdere malen, met verschillende beschrijvingen etc. in de webshop komen. De MPN-codes zorgen vaak voor verwarring in Google Shopping. 

LINEAIRE BARCODE (1D)

Dit is een code die in 1 dimensie wordt gelezen. We onderscheiden:

 • Continue vs. discrete codes, een continue streepjescode codeert alle tekens als een ononderbroken reeks, terwijl in discrete codes ieder gecodeerd teken een begin- en eindmarkering heeft. De ruimte tussen twee tekens wordt bij discrete genegeerd, zo lang deze niet groot genoeg is om als het einde van de tekenreeks te worden gedecodeerd.
 • Codes met slechts 2 breedtes vs. codes met meer breedtes, in codes met slechts 2 breedtes bestaan slechts smalle en brede strepen, die niet meer dan 1 bit informatie bevatten. Codes met meerdere breedtes kennen meestal 4 breedtes, die veelvouden zijn van wat in jargon module heet.
 • Gestapelde (stacked) codes, deze codes bevatten meer dan 1 regel met in elke regel een lineaire code.

TWEE DIMENSIONEL BARCODE (2D)

Dit is meestal een vierkante, monochrome ‘afbeelding’, bestaande uit vrij grote vierkante pixels die zwart (gekleurd) of wit zijn. De belangrijkste standaarden zijn gemakkelijk zonder hulpmiddel van elkaar te onderscheiden:

 • QR-code (met grote zwart-wit-zwarte vierkanten in drie van de hoeken, en een kleinere vierde in de buurt van de hoek rechtsonder, maar wat meer naar binnen). QR staat voor Quick Response. De QR-code wordt gebruikt om grote hoeveelheden gegevens te coderen. De QR-code kenmerkt zich door de vierkante vorm, met kleine vierkanten in drie hoeken. Een QR-code kan maximaal 7.089 karakters bevatten. Hierdoor kan bijvoorbeeld een complete URL verwerkt worden. Door de QR-code te scannen, wordt de website direct beschikbaar voor de webbrowser. Deze methode bespaart de gebruiker het intypen van een webadres. Op een vergelijkbare manier kunnen e-mailadressen, contactinformatie, agenda-afspraken en GEO-locaties worden aangeboden.
 • Aztec-code (met concentrische vierkanten in het midden). De Aztec-code bestaat al sinds 1995 en wordt zo genoemd omdat de concentrische vierkanten in het midden van de code doen denken aan de piramides die de Azteken bouwden. De Aztec-code is iets minder bekend dan de QR-code, maar zeker zo interessant. Het is namelijk niet nodig om witruimte rondom de code te plaatsen. Daardoor heeft een Aztec-code minder ruimte nodig dan een QR-code van dezelfde URL. Bovendien is het uitlezen van een Aztec-code betrouwbaarder dan een QR-code.
 • Data Matrix-code (met links en onder een rij zwarte pixels en rechts en boven een rij pixels die afwisselend zwart en wit zijn)

Uitleg over  GTIN, GS1, EAN en natuurlijk de 1D/2D (o.a. QR-code)

QR-code

Hoe werkt een QR-CODE en welke toepassingen zijn er?

RFID en NFC

Wat is Rfid en NFC en hoe werken de tags en welke tags zijn er

Barcode printers

Uitleg over  GTIN, GS1, EAN en natuurlijk de 1D/2D (o.a. QR-code)

Barcode scanners

Hoe werkt een QR-CODE en welke toepassingen zijn er?

Heb je vragen?

Wat is Rfid en NFC en hoe werken de tags en welke tags zijn er

Meer weten?

Wil je meer weten over onze oplossingen, diensten of heb je vragen, neem dan gerust contact met ons op.